Bezoek aan Le Familistère Godin te Guise (Picardië)

Categorie
Activiteiten
Datum
zaterdag 27 augustus 2016 07:00
Locatie
02120 Guise, Frankrijk

Neem deel en bezoek op zaterdag 27 augustus 2016 een gerealiseerde utopie: le Palais Social
 
Zonder utopieën geen vooruitgang. Ooit waren gelijke rechten voor mannen en vrouwen, sociale zekerheid, toegankelijk onderwijs, het afschaffen van slavernij,... droom- en zelfs waanbeelden. Daensisten verbonden hun utopieën aan hoop, geloof, dadendrang en inspirerende voorbeelden.
Vele jaren voor de afkondiging van Rerum Novarum, jaren voor 1 mei officieel 'Dag van de Arbeid' werd, zette kachelfabrikant Jean-Baptiste André Godin (1817-1888) zijn utopie in daden om. Cholera decimeerde de bevolking. De overschakeling van agrarisch naar industrieel tijdperk stak nog in de aanloopfase. Het analfabetisme was de regel, niet de uitzondering. Toch realiseerde Godin zijn 'Palais Social'. Vandaag wijst hij ons het nut van het geloof in Utopia aan.
De bouw van 'Le Palais Social', de coöperatieve arbeidersgemeenschap, vatte in 1859 aan. Daar, op de oever van de Oise in het stadje Guise (departement Aisne, Picardië) tussen Saint-Quentin en Laon, verrees een waar complex aan gebouwen gelegen middenin een park.
 

Powered by iCagenda